2014-03-11

Blast!

Visste ni att blasten på en rotsak fortsätter att växa om man skär av toppen och sätter i lite vatten? Den växer enklast upp om det redan finns lite blast kvar på rotsaken. Den här palsternackstoppen trivs riktigt bra i fönstret och blasten växer sig högre och högre :) Går även fint att göra detta med Morot eller Rödbeta också. Blasten går sedan att klippas ned i en sallad till exempel.
Roligt och enkelt experiment för både stora och små ;) (Tänk bara på att inte äta blast i allt för stora mängder, lagom är bäst! Rödbetsblast i stora mängder kan ge magont hos små barn då blasten innehåller mycket nitrat).

5 kommentarer:

 1. Åh, nu väcks gamla barndomsminnen till liv! Detta gjorde mamma och jag tillsammans med morötter har jag för mig. :) Kanske man skulle ta å testa igen :)
  /Annie
  www.anniesenkla.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, hihi, så kul att höra :) Kan tänka mig att det är ett väldigt roligt experiment tillsammans med barn!
   Ja prova igen tycker jag :) Annars så slängs ju ofta de där topparna bara bort.
   Ha det fint!
   /Evelina

   Radera
 2. Hej!
  Så himla kul idé! Jag testade detta med rödbetor för 8 dagar sedan. Skar av toppen på 6 st rödbetor, och satte i fina glas med vatten. Men det har inte hänt någonting ännu! Hur lång tid tar det? Eller har jag kanske gjort någonting tokigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Så roligt att du testar med rödbeta!
   Vad jag förstått kan det ta olika tid men optimalt är om det redan finns lite blast på själva rotfrukten..Kan nog bero på hur länge de "lagrats" eller om de är färska också.
   Efter åtta dagar bör något ha hänt tycker jag men vänta ett tag till för säkerhetsskull! Prova nästa gång med rotfrukter där du ser att lite grönt finns kvar/har växt ut, de brukar vara säkra kort :)
   Min palsternacka har blast som börjar bli riktigt hög nu! Jättekul och fint är det! Så lycka till med betorna och om det inte funkar så rekommenderar jag att testa det jag skrev ovan.
   Trevlig helg!
   /Evelina

   Radera
  2. Det an oxå vara så att det är en sk F1 det innebär att det är en hybrid och då fungerar det inte alltid. Byt till en annan sort och se till att den är ekologisk.

   Radera