2014-02-25

Hemmagjord Hudkräm - Avokadoolja, Sheasmör, Arganolja


Här kommer en ny variant på min hemmagjorda hudkräm! (Vill ni se fler recept på hemmagjord hudvård så har jag samlat dem under just kategorin Hemmagjord Hudvård.
Den här krämen innehåller riktigt fina och vårdande ingredienser. Att sno ihop en egen hudkräm kanske kan verka svårt men är i själva verket rätt så enkelt! Allt handlar om rätt temperaturer och att mixa noga och länge :)

Recept - Hemmagjord Hudkräm
1 dl Ekologisk Kallpressad Aprikoskärnolja
1/4 dl Ekologisk Kallpressad Arganolja
1/4 dl Ekologisk Kallpressad Avokadoolja
20 g Ekologiskt Sheasmör
20 g Ekologisk Kallpressad Kokosolja
20 g Ekologiskt Bivax
1 dl Destillerat Vatten eller Hydrolat (ex. Hamamelisshydrolat, Rosenhydrolat, Lavendelhydrolat)
1/2 msk Vegetabiliskt Glycerin
2-3 droppar Naturlig E-vitamin
40-50 droppar Eterisk olja (Jag tog 20 droppar Palmarosa och 20 droppar Lavendel)

Börja med värma upp vätskan i kastrull under lock.
Ta en värmetålig skål och häll i oljorna, kokosolja, sheasmör och bivax. Smält sedan ingredienserna i ett vattenbad. När allt smält samman (ca 70 grader) kan du ställa skålen åt sidan och värma upp vätskan om den svalnat av. Temperaturen på olja/fettblandningen och vätskan ska vara så lika som möjligt, ca 40-50 grader. Ta då en stavmixer och börja mixa ned vätskan droppvis i olja/fettblandningen, lite i taget. Väldigt viktigt att bara mixa ned lite i taget och att mixa noga. Mot slutet kan du hälla i Glycerin i det sista av vätskan och mixa ned tillsammans med E-vitamin.

Mixa sedan några minuter därefter så att krämen blir riktigt jämn och fin. När krämen svalnat kan du mixa i de eteriska oljorna och sedan hälla upp i fina burkar.
Några av de redskap som behövs: Våg, Värmetålig skål, Termometer, Stavmixer, Slickepott. Viktigt att tänka på är att alla redskap är riktigt rena, då blir hållbarheten på krämen längre.
Förvara krämen i kylskåpet. Hållbarheten på krämen är några veckor, för längre hållbarhet rekommenderar jag att du tillsätter någon naturlig konservering.


Ett samarbete mellan Organic Makers och Evelinas Ekologiska

9 kommentarer:

 1. Fin blogg du har! Är glad att jag hittade hit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Tack! Glädjer mig att höra det :)
   /Evelina

   Radera
 2. Härligt! Varifrån köper du ingredienserna? Ex arganoljan?

  SvaraRadera
 3. Hej Evelina! Vilken typ av återfuktning använder du till ansiktet? Är denna kräm för tung för ansiktet? Räcker det med att bara smörja in ansiktet i någon vegetabilisk olja? Jag är ny på det här med egen eko hudvård och försöker hitta ett bra upplägg för min ansiktsvård :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Den här krämen har RÄDDAT mitt ansikte på sistone :) Helt underbart! Ofta behöver vår hud mer oljor och fetter än vi tror. Efter en vinter med total obalans i huden så är den äntligen i balans igen :)
   Men vi är alla olika och den här krämen kanske känns tung för en annan och då kan en olja kännas bra, eller en lättare kräm. En kombination av olja och kräm kan också vara bra. Så mitt tips är att prova sig fram och se vad som känns bäst.
   Snart kommer ett inlägg med lite tips på eko-hudkrämer också :)
   /Evelina

   Radera
 4. Anna Lindgren15 mars 2014 13:34

  Hej hej, ikväll har jag gjort denna hudkräm, fast med tistelolja istället för arganoljan och sesamolja istället för aprikoskärnoljan, den blev hur härlig som helst!! Jag är så himla glad att jag hittat din sida! Två gånger tidigare har jag gjort ditt "grundrecept på hudkräm" men både gångerna skar det sig, som att fukten föll ut men jag använde upp dem ändå då jag gillade dom. Jag tycker att jag var noga med både temperatur och att jag vispade ordentligt. Men när jag gjorde denna hudkräm använde jag stavmixer istället för elvisp (som du skrev i receptet) och hjälp vad härlig den blev! Kanske var jag bara mer noggrann eller fungerar det helt enkelt bättre med en stavmixer än en elvisp. Jag är så glad över att äntligen lyckats!

  En fundering, jag har ju nyköpt både glycerin och e-vitamin som jag använde till hudkrämen, men hur ska man förvara dem?

  // Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Underbart att höra! :) Det går ju fint att använda de oljor man vill och har hemma.
   Tänk att det blir sådan skillnad mellan stavmixer och elvisp! Jag använder bara stavmixer då jag tycker att det blir bäst :)
   Visst är det härligt när man lyckats få en riktigt bra kräm med fin konsistens!
   Tror det är bäst att förvara E Vitamin och Glycerin mörkt och svalt, jag har mina i kylen.

   Jättekul att höra att du gjort krämen och att det blev ett fint resultat :)
   Ha en fin dag!
   /Evelina

   Radera