2014-01-26

Städa Miljösnällt & Giftfritt

Att städa Miljösnällt och Giftfritt är både enkelt och billigt. Hemma hos oss städar vi med Såpa + Eteriska oljor och Citron. I badrummet använder vi Såpa blandat med några droppar eterisk olja Tea Tree* & Lavendel*. De eteriska oljorna är bakteriedödande och ger en fräsch doft. Såpan löser lätt upp smuts om den får ligga på ett tag och sedan torkas bort. Jag brukar ta lite av såpblandningen direkt på trasan/svampen. När vi skurar golven tycker jag om blommiga dofter eller citrusdofter. Då blandar jag såpa med tex några droppar eterisk olja Apelsin* och häller i skurvattnet.
Då vi använder en del Citron* i matlagning, vatten och smoothies blir det rätt många "Citronhalvor" över. Det är perfekt att gnida insidan på citronen i tex handfat, på diskbänken eller i duschen där det lätt blir "kalkfläckar". Citronen gör att det blir blänkande rent :) 
Fler Miljösnälla Städtips finns på Naturskyddsföreningens hemsida HÄR.
 
Vilka är era bästa giftfria städtips? :)

13 kommentarer:

 1. Har du några bra miljövänliga tips för hur man bäst skurar gamla fiskbensparkettgolv? Eller ja... gamla trägolv överlag? Vore oerhört tacksamt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såpa där med skulle jag tro! :) Oparfymerad Linoljesåpa och inte för mycket vatten på moppen!
   /Evelina

   Radera
 2. Var köper du din linoljesåpa? :) och eteriska oljor?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Måste tänka nu..Hmm..på lite olika ställen...Butiker där jag bor, Hälsobutiker, Nätbutiker..För såpa kan du kika på Gysinges hemsida eller Tvålmakaren. Ekologiska Eteriska oljor brukar finnas i hälsobutiker eller i nätbutik, tror Oikos har tex.
   /Evelina

   Radera
 3. Linoljesåpa är underbart! Jag köper min på Österby Byggnadsvård på Gotland, men de har ingen nätbutik tyvärr. Den doftar så ljuvligt att jag till och med njuter lite av att torka o skura ;) undrar just om man kan användaren som diskmedel vid handduks.. Vet du?

  Tack för en trevlig sida!
  /Emma

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Låter härligt :)
   Oj jag vet faktiskt inte det..Borde funka? Får prova :)
   /Evelina

   Radera
 4. Toppentips ju! Och enkelt. Din smoothie där nedan såg för övrigt väldigt god ut:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så bra att du tycker det! :) Miljövänliga städtips tål att upprepas :)
   Åh, ja, tack mycket god var den!
   /Evelina

   Radera
 5. Linoljesåpa! Ett helt underbart medel som är ett måste i hemmet tycker jag. =) Jag använder det när jag skurar golv. Men har även använt det som sårtvätt. Det är även helt ljuvligt att använda som tvättmedel, tvätten doftar gott och känns mjuk och skön. Ibland när jag vill ha det extra mjukt så tar jag en skvätt ättika i sköljmedelsfacket. Det ger ingen lukt, men mjukar upp bra.
  Jag har även använt det när jag tvättar håret och kroppen. Funkade till det också. Fungerar även som handtvål i badrummet. Händerna blir väldigt mjuka och sköna.
  Ja, som ni hör så är det lite av en mirakelprodukt.. =)
  Men det måste vara kallpressad. Den är lite dyrare än vanlig såpa, men eftersom man kan använda den till typ allt så sparar man ändå på att köpa den.
  Och har man gamla trägolv som ska skuras så är linoljesåpa bäst, den är nämligen lite fetare än vanlig såpa vilket golven tycker mycket om. Fettet i såpan får träfibrerna att dra ihop sig och minskar risken för stickar.

  För fönsterputs, badrum och kök så brukar jag blanda vatten, alkohol (vanlig sprit alltså), en skvätt diskmedel och lite tee tree oil. Tar bort bakterier, fett och smuts väldigt enkelt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Wow, fantastiskt! Tack för jättebra tips!
   /Evelina

   Radera
 6. Källan har riktig svensktillverkad Linoljesåpa (inte importerad fabrikstillverkad som Gysinges och några till) också i flera härliga dofter. Jag använder den till precis allt! :-D

  Här hittar ni dem: http://www.handelshusetkallan.se/32-linoljesapa

  /Karin

  SvaraRadera
 7. jättebra ide att undvika kemikalier i veckostädning

  SvaraRadera