2014-01-20

Hemmagjort Kikärtsmjöl!

Kikärtsmjöl är både Gott, Glutenfritt, Proteinrikt och lätt att baka och laga mat med  ♥


För att göra eget Kikärtsmjöl gör du såhär: Skölj en förpackning torkade Kikärtor* i vatten. Torka dem sedan mellan två handdukar. Rosta ärtorna i ugnen i 10 min på 180 grader. Låt dem sedan svalna och kör i en blender/hushållsmaskin till ett mjöl.
Lite beroende på vad du har för blender/hushållsmaskin kan du behöva "sila" igenom mjölet i en bunke och fortsätta att mixa de "ärtbitar" som inte blivit mjöl ännu.
Jag tycker att kikärtsmjöl är otroligt gott i Pannkakor eller Falafel men även i kakor, knäckebröd mm. Mer recept med Kikärtsmjöl kommer på bloggen snart :) 

Kikärtsmjöl går ju bra att köpa också, brukar finnas i tex hälsobutiker.
Hemmagjord Falafel gör du såhär enkelt: 3 dl Kikärtsmjöl, ca 2,5 dl hett Vatten, Spiskummin, Salt, Koriander & lite Citronsaft. Låt smeten stå i 20 min. Rulla sedan falafelbollar i sesamfrön och stek dem gyllenbruna. MUMS!

12 kommentarer:

  1. Ser fram emot recept! Kikärtor är ju gott, så bakverk på kikärtsmjöl borde bli jättegott :)

    SvaraRadera
  2. Bra tips! Har själv märkt att jag är känslig mot vetemjöl, men kul att det finns alternativ :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är ju det bästa! Att det finns så otroligt många bra alternativ :) Så kul att prova nya mjöler och nya recept :)
      /Evelina

      Radera
  3. Hej Evelina!
    Tack för tipset.. ska testa göra eget kikärtsmjöl nu, men ska kikärtorna blötläggas innan?
    mvh
    sara

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Så kul!
      Nepp kikärtorna ska bara sköljas först :)
      /Evelina

      Radera
  4. Hej Evelina,
    Jag blev så glad när jag hittade receptet på kikärtsmjöl eftersom det verkar vara en aning svårt att få tag i det. Jag har dock en fråga. Hur mycket är ett paket kikärtor? Ha det gott!/Angelique

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Kikärtsmjöl brukar finnas i hälsobutiker :) Jag köper ofta från Biofood!
      Att göra eget funkar det med, krävs lite tålamod bara :)
      Med ett paket så menar jag ett paket torkade kikärtor som finns i mataffären.
      /Evelina

      Radera
  5. Kikärtsmjöl kan också beställas från t.ex www.glitne.se, så har specialiserad sig på glutenfritt och mjölkfritt

    SvaraRadera
  6. Kikärtorna vägrade mala sig i matberedaren. Tips på hur jag kan göra dom mjukare? Blötläggning och sen rosta? =/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Hmm..vad trist! Det kan ju ta sin lilla tid också, att mixa dem. Jag använde vanlig hushållsassistent när jag mixade dem. Silade mjölet en gång och för att få bort ev. större korn.
      Jag vet inte om det går att blötlägga dem för att göra mjöl sedan tyvärr.
      Om det inte funkar att mixa dem så kan det bero på själva matberedaren, att den inte är tillräckligt stark eller att det är för mycket kikärtor i den.
      Enda tipset jag kan ge då är att köpa kikärtsmjöl. Finns ekologiskt på nätet och i hälsobutiker.
      /Evelina

      Radera
  7. Menar du såna i påse, som man vanligen kokar själv?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Precis :) Sådana menar jag.
      Ursäkta sent svar :) Bloggen har flyttat: http://evelinasekologiska.femina.se/

      /Evelina

      Radera