2013-10-28

Apelsinlykta!

Apelsinlykta! Skär av toppen på en Apelsin* och gröp ur innehållet (ät upp fruktköttet direkt eller spara det till fruktsallad/bakverk). Sätt ned ett värmeljus, klart :) Tänk på att lyktan torkar eftersom, så håll uppsikt med tanke på brandrisken.
Tänkvärt: Nu när det är tider då vi gärna myser med tända ljus så är det bättre för miljön att tända vanliga raka stearinljus (Svanenmärkta). Om man ändå som mig vill tända tända värmeljus ibland så är det viktigt att återvinna aluminiumkoppen i metallåtervinningen. Tyvärr är också många värmeljus gjorda av paraffin. Så köp inte de billiga storpacken med värmeljus utan leta de som är gjorda av 100% stearin och Svanenmärkta.

10 kommentarer:

 1. Vad häftigt med en apelsinlykta, vilken smart ide! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag har tänkt prova det länge! Så till Halloween passade det bra att prova. Till jul kan man ju sätta nejlikor i också :)
   /Evelina

   Radera
 2. Jag har sagt det förr (hm, tror jag i alla fall) men säger det igen: du tar så sjukt vackra bilder! Uppenbarlligen är du konstnärligt begåvad, men vad använder du för kamera?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, vad jag blir glad av att höra det! :) Tack så mycket!
   Min kamera har 10 år på nacken nu (!!!) och är en Canon EOS 350D. Har tänkt att jag ska köpa en ny snart men då min fortfarande funkar så sliter jag på den ett tag till! Är ju inte den som gillar att köpa nytt i onödan :)
   /Evelina

   Radera
 3. Bra poäng med stearinljusen, det har jag inte tänkt på! Eldar på som bara sjutton här hemma :/
  /Agnes, Food + Green Forests

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja! Så lätt att glömma...Känns så mysigt och ofarligt med ljus liksom! Men har man det med sig i tankarna blir det lättare att välja bättre ljus och värmeljus nästa gång man handlar.
   /Evelina

   Radera
 4. Använder för övrigt också en gammal Canon EOS 350D. De är faktiskt himla bra för att ta drömska, lantliga bilder med naturligt ljus :)
  /Agnes

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hihi, grymt! Ja jag tycker att den duger bra :) Den har liksom hängt med så länge nu också, tålt regn och tappningar i golv osv...:)
   /Evelina

   Radera
  2. Hej!
   Jag kan tipsa om en viktig sak gällande sorteringen av aluminiumkoppen. Det är viktigt att separera vekeshållaren från aluminiumkoppen, alltså den lilla metallbiten som håller i veken. Den lilla biten är nämligen gjord av stålplåt. Båda dessa skall läggas i metallåtervinningen när de separerats. Om detta inte görs så fastnar hela aluminiumkoppen i magneten sedan eftersom den lilla biten är av stålplåt. Hela koppen sorteras då som stålplåt och aluminiumet förstörs (brinner upp) i smältprocessen eftersom stålplåt kräver en högre smälttemperatur. Men om dessa separeras kommer allt dit det ska :)
   /Marcus

   Radera
  3. Hej! Tack för den viktiga informationen! :)
   /Evelina

   Radera