2011-06-21

TORR HUD

En torr hud är ofta porten till olika hudproblem. Huden får svårt att skydda sig mot bakterier, virus, svampar osv. 
Huden känns ofta stram och torr efter tvätt och dusch och bildar lätt tunna torrhetslinjer. Den har också lätt för att få torra fläckar och sprickor. En torr hud kan även få milier (små eller stora instängda "talgcystor"). De bör inte klämmas då det lätt skapas fula ärr i den torra huden.
Vid sol-, vind- och köldskador kan cuperoser (vidgade ytliga blodkärl) dyka upp.

Såhär hjälper du huden på traven:

Peela huden med mild peeling regelbundet, ånga sedan ansiktet och lägg en fuktgivande mask. Mask är bra att lägga flera gånger i veckan. Tips 1 och tips 2 på masker.
Tänk på att inte duscha för ofta och i för hett vatten . Skydda huden noga i solen och tänk på att ha  mycket skydd i form av fet kräm och bra naturkosmetiskt smink om du sitter mycket framför datorn
Se över kosten! Får du i dig tillräckligt med vatten? Ungefär ett glas vatten i timmen rekommenderas. Alltså drick utspritt under dagen och inte allt på en gång eller inget alls.
Får du i dig bra fetter? Häll kallpressade oljor på maten från bland annat oliv och raps. Ät nötter och frön! Fettet behövs också för att inte huden ska utveckla en inflammation.
Ät också grova sädesslag, frukt, bär och grönsaker regelbundet.Använd hudvårdsprodukter som innehåller bra, feta vegetabiliska oljor som Avocadolja, mandelolja, vetegroddsolja och sheasmörsolja. 
Ha alltid olja under din rengöring och tvätta bort med fuktade bomullsrondeller. Klappa in lite kallt vatten eller ansiktsvatten och massera in olja eller fet kräm. 
Fler hudvårdstips HÄR

7 kommentarer:

 1. Jag skötte mig som en hel karl med vatten, fett och insmörjning, men hade torrhetseksem varje vinter tills jag kom på det här med pH-balansen på huden och började klappa in ansiktsvatten i huden istället för att torka med bomullsrondeller. Särskilt om jag smörjer in med olja sen. Bra att du tog upp det!

  Jag undrar bara hur ofta du tycker att man ska peela huden i ansiktet? Jag har hört att man bara ska göra det en gång i månaden eftersom det tar 28 dagar att byta ut alla hudceller, medan andra hudterapeuter som inte sysslar med ekologiskt säger en gång i veckan. Jag tycker att det är stor skillnad när jag peelar med florsocker och olja och det känns som att jag skulle kunna göra det oftare än bara en gång i månaden.

  SvaraRadera
 2. Hej Jenny!

  :) Kul att höra!

  Angående peelingen är det väldigt individuellt! Det är helt beroende på vad du har för hudtyp och hur gammal du är.
  Eftersom florsockerpeelingen är så pass mild tycker jag att det funkar med 1 gång i veckan!
  Men är personen väldigt ung eller har svåra hudproblem skulle jag råda 1 gång i månaden.

  SvaraRadera
 3. Tack! Då vet jag! :) Jag är inte väldigt ung längre, men inte särskilt gammal heller. Jag får gå på instinkt! :)

  Men du! Jag har en till fråga angående foundation som du kanske kan svara på? Just nu använder jag en mer eller mindre syntetisk foundation (INCI står inte på tuben) från Lumene eftersom jag vill göra slut på den innan jag börjar med en växtbaserad (konsumtion & ekonomi, du vet). Om jag bara ska iväg på yoga, är det bättre att ha foundation då som skydd eller är det dåligt för hyn att svettas med foundation? Lite annorlunda fråga kanske, men du verkar kunnig och själv har jag ingen aning! :)

  SvaraRadera
 4. Ja :) Det är i många lägen som vi egentligen bara ska lyssna till oss själva!

  Jag förstår om du vill göra slut på den du har, det blir ju dyrt att byta ut allt. Men jag tycker absolut att du ska investera i en bra foundation sedan :)

  Jag skulle nog inte vilja svettas i en syntetisk foundation. En syntetisk variant ger inte särskilt bra skydd för den delen heller.
  Så tvätta av dig den innan du :)
  Sedan är det ju skönt att inte ha smink vid träning och svettning också!

  När vi svettas så mår huden bra! Svetten smörjer och är antibakteriell :)

  SvaraRadera
 5. Jag har redan skaffat en ny växbaserad från Maria Åkerberg, så nu väntar jag otåligt på att den syntetiska ska ta slut! ;)

  Då vet jag! Tack för ditt svar! :)

  SvaraRadera
 6. Jamen dåså! :) Då har du något att se fram emot!

  Tack själv! :)

  SvaraRadera
 7. Det där var mitt ansikte på pricken! Tack för bra tips Eve McSleeve. Du är grym!
  PUSS

  SvaraRadera