2011-06-12

DÄRFÖR ÄR ETERISKA OLJOR BRA FÖR DIN HUD!

I vegetabiliska/ekologiska hudvårdspodukter finns det ofta eteriska oljor (ex. lavendel, bergamott, ros, neroli mfl) Förutom att de ger en fantastisk doft har varje eterisk olja olika egenskaper.
Något de har gemensamt är bland annat:
 • Motverkar och förhindrar bakterieangrepp i huden.
 • Hjälper till att ta bort svamp, virus, infektioner och parasiter i huden.
 • Fungerar mycket bra på hud med pormaskar, finnar och acne (minskar acnebakterier)
 • Påskyndar processen med att göra sig av med att göra sig av med gamla hudceller, öka cellernas ämnesomsättning och stimulerar blodcirkulationen.
 • Hjälper huden att återfukta sig själv.

6 kommentarer:

 1. Vet du om det är möjligt att man kan reagera på eteriska oljor?
  Själv upplever jag t.ex. att det eksem jag har på mina händer blir väldigt irriterat om det kommer i kontakt med handkrämer som innehåller eteriska oljor, jag är dock inte helt säker på att det är just de eteriska oljorna men det lutar åt det i alla fall.

  SvaraRadera
 2. Hej Elisabeth!

  Det är inte så vanligt att man reagerar men vi är alla olika och kan reagera olika. Vanligast är att det blir reaktion på syntetiska dofter och syntetiskt i krämer överlag.

  Har du provat någon salva med eteriska oljor?
  Är det bara just på händerna du reagerar eller överallt på kroppen?
  Har du provat en kräm utan eteriska oljor? Vad märker du för skillnad?

  Eteriska oljor är väldigt bra mot eksem och andra hudproblem så det skulle vara intressant att höra lite mer om ditt problem!

  Oj, vad långt det blev! Svara gärna eller skicka ett mail :)

  Ha det fint!

  /Evelina

  SvaraRadera
 3. Tack för svaret. :)
  Det är endast på händerna jag reagerar och då endast på de områden där jag har eksem, eksemet blir ännu mer irriterat och rött.
  När jag misstänkte att det var de eteriska oljorna bytte jag ut min handkräm med eteriska oljor, som var helt naturlig, mot en handkräm, också den helt naturlig, som inte innehåller eteriska oljor.
  Eksemet blev bättre av det men sen blev det värre igen. Så jag använde faktiskt en onaturlig salva med en massa otäcka ingredienser ett tag för att få bort det värsta.

  SvaraRadera
 4. Okej! Bra att veta :) För det kan innebära att det bara är en förstförsämring och det skulle vara intressant om du fortsatte ändå.
  Eksem är ju verkligen svårt! Har haft bekanta med svåra eksem. De har blivit bättre och dämpats men inte försvunnit helt.
  Jobbigt att behöva använda kortison..

  Jag skulle rekommendera en eksemkräm med hamamelisshydrolat(naturens eget kotison) och lavendel.

  Har du eksem även sommatid?

  SvaraRadera
 5. Det är just så det brukar vara för mig också, ibland är det bättre och jag tror att det försvunnit helt men sen så en dag är det tillbaka igen, det är verkligen svårt att få bort det helt.
  Jag har prövat med en massa olika saker före jag började använda den onaturliga salvan lokalt på eksemet, bl.a. Skin Food från Weleda och Repair Lotion från Essential Care, som sägs skall funka på eksem.
  Jag har eksem också sommartid även om det brukar vara lite bättre då än på vintern.

  Du råkar inte veta om någon naturliga kräm på någon webshop som innehåller hamamelisshydrolat?

  SvaraRadera
 6. Typiskt eksem, kan ju påverkas av så mycket. Stress, viss mat, värme/kyla. Får du i dig tillräckligt med fetter i maten? Olivolja och rapsolja (kallpressade) varje dag ska det vara :)

  Skinfood är bra och fet så den skulle jag rekommendera att du fortsätter med.

  Jag vet ingen på marknaden tyvärr. Bara den jag gör själv med hamamelisshydrolat och sheasmörsolja bland annat.

  SvaraRadera