2011-04-04

           VARFÖR SKA JAG ANVÄNDA EKOLOGISKA PRODUKTER??

Jag tänkte börja med ett inlägg om varför det är så viktigt att tänka på vad vi smörjer och tvättar vår hud med.
Sverige omsätter 11-13 miljarder kronor om året bara på hudvård(!)
Mellan 95-98 % av de produkterna innehåller syntetiska och giftiga ämnen som skadar kroppen och miljön.
Kroppen tar upp det du smörjer, tvättar och sminkar din hud med, faktiskt upp till 60 %. Om det låter orimligt så kan du tänka på bedövningsgeléer eller andra preparat som ska verka genom huden. Alltså tar kroppen upp det som huden kommer i kontakt med.
Exempel på produkter som kan innehålla hälsoskadliga ämnen är deodorant, schampo, hårbalsam, hudkräm och smink. Listan kan göras lång, tänk igenom hur många produkter du använder under en dag.

Visste du att stora delar av ingredienserna i vanlig hudvård, även för bebisar, anses så hälsovådligt att de som hanterar ämnena måste ha skyddskläder på sig? 

Mineralolja
Den vanligaste basen i en hudkräm är petroleum, alltså mineralolja, en restprodukt från oljeindustrin. Andra namn är vaselin och paraffin.
Mineralolja används bland annat till bilmotorer och symaskinsolja.
Vad gör den då med vår hud och vår kropp?
Den belastar levern och njurarna och täpper till huden så att underliggande vävnader långsamt kvävs.
Petroleumbaserade produkter lägger sig som en hinna och blockerar hudens porer. De skapar ett beroende i huden som gör att den inte kan återfukta sig själv.

Syntetiska konserveringsämnen
I konventionella produkter finns syntetiska konserveringsämnen, exempelvis parabener. Syntetiska konserveringsmedel skadar vattenlevande organismer och kan ge allergier och överkänslighet hos människan.
Skulle du köpa en tomat som höll i flera år? Det tror jag inte...Så varför skulle du då vilja smörja dig med en kräm som håller i flera år?

Se upp om dina produkter innehåller något av detta
 • Mineralolja
 • Parabener (kan vara hormonstörande, allergiframkallande och cancerframkallande.)
 • Sodium lauryl sulphate, SLS (kan ge acne, irriterar slemhinnorna, giftigt för vattenlevande organismer. Finns i schampo, tvål osv.)
 • Propylenglykol (kan ge kontakteksem)
 • BHA & BHT (kan ge kontaktallergi och kontakteksem, miljöbelastande)
 • PEG (Kan vara cancerframkallande och hormonstörande)
 • Aluminiumklorid (Finns i bland annat deodoranter, kan vara en orsak till bröstcancer)
 • Syntetiska parfymer (Syntetiska parfymer är ofta allergiframkallande – det är den näst mest vanliga orsaken till allergi när det gäller kosmetika.)

                           Ekologiska/naturkosmetiska produkter
Genom att välja Ekologiska/naturkosmetiska produkter med vegetabiliska kallpressade oljor så gör du ett medvetet val. Du gör dig själv och miljön en tjänst! De är snälla mot dig och nedbrytbara i naturen.

Ekologiska kallpressade vegetabiliska oljor är viktiga för din hud

 • De tas naturligt upp av huden. En vegetabilisk olja kan ”prata” med cellerna i huden och får dem att jobba
 • Ger huden ett skydd och ingår som en naturlig beståndsdel i hudens skyddsmantel
 • De innehåller massor med vitaminer som din hud behöver
 • De är nedbrytbara i miljön
 • Täpper inte till dina porer
 • Balanserar vid olika typer av hudproblem
 • De innehåller livsnödvändiga essentiella fettsyror som Omega 3,6, 7 och 9

Några exempel på fantastiska oljor:
Vetegroddsolja, Mandelolja, Olivolja, Sesamolja, Havtornsolja, Rapsolja, Sheasmörsolja, Nyponfröolja, Tistelolja, Avocadoolja

Kom ihåg att titta noga på innehållsförteckningen även på produkter som säger sig vara naturliga eller ekologiska. Ekologiska hudvårdsprodukter blir allt vanligare och har till och med blivit trendiga. 
Så de stora märkena vill haka på trenden men det är inte alltid de har 100 % ekologiska/vegetabiliska ingredienser.FRÅGOR? Skriv en kommentar eller maila mig./Evelina

5 kommentarer:

 1. Hej! Du har verkligen en jättebra blogg! Jag tänkte fråga om du har något tips på en foundation som är bra för huden? Och som man kan köpa i butik? Jag vet att det inte är så bra att använda foundation, men jag känner mig inte redo att sluta använda det heller. /Anna

  SvaraRadera
 2. Hej Anna!
  Tack så mycket :) Kul att Du hittat hit.

  En bra ekologisk, vegetabilisk foundation är faktiskt bra för huden. Den skyddar mot väder, vind, torr inomhusluft och datorstrålning.

  Ett märke som jag skulle rekommendera om vi pratar om flytande foundation är Nvey Eco. Den brukar finnas på Åhléns.
  Var bor du någonstans?

  Personligen älskar jag C/O Naturkosmetik från C/O Lena. Kolla upp det på careoflena.se, där kan du beställa. Kan vara lite svårt att se färgerna. Jag blandar två nyanser, naturligt ljus + naturligt mellan. Då blir det bra nyans.

  Hör gärna av dig om du provat och vad du tycker :)
  Eller om du har mer frågor!

  /Evelina

  SvaraRadera
 3. Hej Evelina!

  Tack för en fantastisk blogg, hittade precis hit imorse och är helt lyrisk! :)

  Jag undrar om det går att beställa dina egengjorda oljor via nätet? Och sminket som du har på din Evelina Ekologiska-sida?
  Sen undrar jag om du möjligen utför/kommer utföra dina behandlingar i Stockholm? Söderhamn ligger tyvärr lite för långt bort för mig just nu. Hade varit så fint att kunna gå på ekologiska behandlingar.

  Och ja, en fråga till: vet du möjligen något om det finns en ekologisk och vegansk mascara? Har letat massa utan att hitta.

  Tack igen!

  /Maria

  SvaraRadera
 4. Hej Maria!

  Åh tack så mycket vad glad jag blir! :)

  Krämer och oljeblandningar köps oftast i behandlingssyfte/samband med behandling. Är du intresserad av att köpa någon speciell olja eller kräm (speciell doft eller effekt) så skicka ett mail till mig så fixar jag det! :)
  info@evelinasekologiska.se

  De enda behandlingar jag gör i Stockholm är då vi har elevpraktik på skolan! Det är billigt och alla tjejer är superduktiga. Försök boka in dig på en sådan via Axelsons hemsida, platserna går åt snabbt!

  Har du vägarna förbi Söderhamn så får du höra av dig :)

  Oj, en vegansk mascara...utan bivaxet menar du då? Inte vad jag vet. Tittade på lite olika nu och många innehåller bivax!

  Ha en fin fredag!

  /Evelina

  SvaraRadera
 5. Jag har bytt ut alla mina rengöringsprodukter och krämer mot ekologiska oljor! :) Som rengöring använder jag en blandning av Ricinolja, tistelolja och mandelolja och sminket släpper hur bra som helst! Och som ansiktsvatten använder jag hydrolater som rosenvatten mm. Sedan har jag blandat några oljor som jag använder för att återfukta och även skydda mot strålningen ifrån datorskärmen tex. :):)

  SvaraRadera